Fundacja Made in Wieluń zaprasza na kolejny Kiermasz produktów lokalnych. O poprzednim, który odbył się 12 września wcześniej pisaliśmy – tutaj.
Kolejny Kiermasz odbędzie się w niedzielę, 17 października w godz. od 11:00 do 15:00 w Wieluniu, na plantach przy Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Patronat honorowy nad imprezą objął Burmistrz Wielunia Paweł Okrasa.
Podczas Kiermaszu będzie można skosztować tradycyjnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu wieluńskiego. Koło Gospodyń Wiejskich w Wielgiem przygotuje słynną już w skali kraju kwaśnicę. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Sieńca serwować będzie cztery rodzaje pierogów a Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Młyniska przygotuje tradycyjny, swojski bigos.
Zapraszamy na Kiermasz produktów lokalnych Made in Wieluń. Dzięki wsparciu z Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS podczas Kiermaszu będzie można skosztować tradycyjnych potraw przygotowanych przez KGW z powiatu wieluńskiego.
Potrawy, które skosztują mieszkańcy przygotowane zostaną podczas warsztatów. KGW – Mistrzynie Wieluń SLOW – smaki regionu przygotowując potrawy pokażą młodym uczestnikom warsztatów „jak to robią profesjonalistki”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Wielgiem przygotuje słynną już w skali kraju KWAŚNICĘ. Czekamy z niecierpliwością na ten smak. KGW Sołectwo Sieniec przygotuje pierogi. Różne farsze, różne smaki – każdy wyjątkowy.
SGW Młynisko podczas warsztatów pokaże jak się robi tradycyjny, naturalny, swojski bigos. Może uda się namówić, by do bigosu Panie podczas Kiermaszu serwowały również chleb – swoją specjalność.
Kolejna potrawa, którą podczas Kiermaszu skosztują mieszkańcy to zupa z dyni. Jesienna potrawa – specjalność od Koło Gospodyń Wiejskich w Bieńcu. Podczas Kiermaszu nie zabraknie stoisk lokalnych pszczelarzy, producentów, twórców.
Będzie można kupić ręcznie szyte dekoracje, wyroby z pracowni ceramiki, no i oczywiście fenomenalne lokalne produkty spożywcze, miody prosto z lokalnych pasiek, świeże pieczywo prosto z piekarni rzemieślniczej oraz inne smaki, które można spotkać tylko na ziemi wieluńskiej. Zapraszamy.
– mówi Karol Tomczyk, prezes Fundacji Made in Wieluń
Darmowa degustacja możliwa jest dzięki wsparciu jakie Fundacja Made in Wieluń pozyskała z Programu „Mikrogranty w Łódzkiem 2021” realizowanego przez Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS finansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.
źródło: Karol Tomczyk/Fundacja Made in Wieluń
fot. główne – archiwum KW