Kultura | Edukacja | Kronika 112 Sport i rekreacja | Inwestycje

Reklama

Jesteś zainteresowany zareklamowaniem się w naszym serwisie?
Sprawdź dostępne możliwości współpracy!

Oferta reklamowa

Kontakt

Masz ciekawy temat? A może jakieś pytania?

Kontakt

W Wieluniu zagościł kiermasz z lokalnymi produktami

18 września 2021 | Wydarzenia

W niedzielę, 12 września, na plantach przy Muzeum Ziemi Wieluńskiej odbył się Kiermasz produktów lokalnych Made in Wieluń.

Pomysłodawca, organizator oraz prezes Fundacji Made in Wieluń Karol Tomczyk nie tylko zaprosił na stoiska z pysznymi lokalnymi produktami ale też osobiście zachęcał mieszkańców do degustacji oraz zakupów.

Owoce, soki, swojskie pieczywo, makarony ze świeżych jaj i przetwory wspaniale się prezentując i smakując zachęcały do zakupów robiąc sporą furorę. Podczas kiermaszu można było kupić sadzonki, nie zabrakło swojskiego pieczywa, miodów prosto z lokalnych pasiek oraz piwa z Browaru Nadwarciańskiego.

W trakcie wydarzenia odbyło się rozstrzygnięcie dwóch konkursów, jednego na dżemik roku oraz drugiego na kiszonkę roku.

Pierwsza edycja konkursu @Wieluń SLOW – smaki regionu za nami. Przetwory oceniał Lokalny Mistrz Smaku – Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZS Nr 1. Dziękujemy oceniającemu, a Mieszkańcom dziękujemy za każdy słoiczek zgłoszony do konkursu.

– mówi Karol Tomczyk z Fundacji Made in Wieluń

Podczas wydarzenia, pod czujnym okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Młynisku, można było własnoręcznie wykonać domowej roboty makarony co stanowiło niezłą frajdę, szczególnie dla młodszych mieszkańców okolic.

fot. Karol Tomczyk/Made in Wieluń

Wyniki konkursów:

Wieluń SLOW – smaki regionu: słodkość roku 2021

  • I miejsce – Anna Nowak-Zgondek za powidła śliwkowe z cynamonem i kardamonem bez cukru,
  • II miejsce – Barbara Ostrycharz za powidła śliwkowe z dodatkiem kakao,
  • III miejsce – Anna Nowak-Zgondek za ocet malinowy niepasteryzowany,

Wieluń SLOW – smaki regionu: kiszonka roku 2021

Najbardziej fenomenalne KISZONKI warzywne wytwarzane domowym sposobem (kiszone ogórki, kapusta, papryka, buraki…).

  • I miejsce – SGW Młynisko za ogórki kiszone.

Kiermasz produktów lokalnych Made in Wieluń idealnie wpisał się w temat Europejskich Dni Dziedzictwa 2021 gdyż hasłem przewodnim tegorocznej edycji były „Smaki Dziedzictwa”. Niedzielny kiermasz jest zapowiedzią kolejnych, które odbędą się w niedalekiej przyszłości.

fot. KW

Copyright © 2017-2021 Kocham Wieluń