W wielu miejscach w Polsce pojawiły się lodówki społeczne. W Wieluniu również taką zainstalowano ponad dwa tygodnie temu.
Wieluńska lodówka społeczna, przy ul. Okólnej 7 (w dyskretnym miejscu obok siedziby Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Wieluniu), powstała z inicjatywy wolontariuszy z Klubu Tadeusza Wolontariusza działającego przy I Liceum Ogólnokształcącego im. T. Kościuszki w Wieluniu i koordynowanego przez nauczycielkę Aleksandrę Czyż-Kędzierską.
W naszym kraju każdego roku roku wyrzuca się około 5 milionów ton żywności a szczególnie dużo jedzenia marnuje się w okresach około świątecznych. Tym bardziej jest to przykre, że wyrzucamy dobre jedzenie a jednocześnie dużo osób cierpi z powodu niedożywienia.
Bezpłatna lodówka społeczna, pod patronatem Gminy Wieluń i nadzorowana przez pracowników MGOPS-u w Wieluniu, ma zapobiegać marnotrawieniu jedzenia i służyć dzieleniu się nim z osobami potrzebującymi. Aby z niej skorzystać najpierw należy zapoznać się z jej regulaminem.
Podczas oficjalnego otwarcia lodówka była wypełniona lokalnymi i pysznymi produktami od Fundacji Made in Wieluń, wolontariuszy I Liceum Ogólnokształcącego i Gminy Wieluń. Po dwóch tygodniach jej działania zdecydowanie mniej jest dostarczanych produktów żywnościowych co bardzo smuci. Coraz więcej ludzi znajduje się na skraju ubóstwa i potrzebuje takiej pomocy.
Każdy mieszkaniec Wielunia, osoba prywatna czy przedsiębiorca, może pomóc osobom znajdującym się w trudnej sytuacji, jednak do lodówki należy wkładać świeżą żywność w opakowaniu, taką jaką każdy sam chciałby spożyć, najlepiej opisaną wraz z datą przygotowania.
Regulamin korzystania z lodówki społecznej:
- Z lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje, oczywiście nieodpłatnie,
- Bierzesz jedzenie na swoją odpowiedzialność,
- Nie bierz wszystkiego – podziel się z innymi,
- Wkładaj tylko świeże produkty z aktualną datą ważności,
- Daj znać jeśli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny,
- Produkty płynne i o charakterystycznym zapachu pakuj w szczelne opakowania,
- Jeśli przyrządzasz danie sam, naklej informację o składzie i dacie przygotowania,
- Nie niszcz lodówki!
Co można włożyć do lodówki?
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść,
- Żywność świeżą, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
- Produkty suche, tj. kasza, ryż, makaron, mąka, cukier, ciastka, w nieuszkodzonych opakowaniach,
- Ser, jogurty, twarogi, w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
- Konserwy w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
- Pieczywo i inne wyroby piekarnicze zapakowane,
- Warzywa i owoce,
- Wyroby własne szczelnie zapakowane, z opisem i datą przygotowania np. zupa, ciasto.
Czego nie można włożyć?
- Produkty przeterminowane lub wykazujące oznaki popsucia: mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
- Produkty już napoczęte,
- Produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia tj. „należy spożyć do”,
- Surowe jaja oraz produkty na ich bazie np. ciasto z kremem, śmietaną,
- Surowe mięsa oraz produkty z niego przyrządzone,
- Produkty wymagające głębokiego schłodzenia i mrożonki,
- Produkty wymagające warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min.,
- Produkty, które miały kontakt z odpadami spożywczymi lub które znajdowały się w kontenerach na odpady,
- Alkohol i środki odurzające.
Masz za dużo jedzenia? Może się zmarnować? Podziel się nim z potrzebującymi!