Kultura | Edukacja | Kronika 112 Sport i rekreacja | Inwestycje

Reklama

Jesteś zainteresowany zareklamowaniem się w naszym serwisie?
Sprawdź dostępne możliwości współpracy!

Oferta reklamowa

Kontakt

Masz ciekawy temat? A może jakieś pytania?

Kontakt

Kolejna odsłona produktów regionalnych Made in Wieluń

26 października 2021 | Wydarzenia

Na plantach przy wieluńskim muzeum, w niedzielę 17 października, ponownie zagościł kiermasz produktów lokalnych Made in Wieluń.

Pomysłodawca, organizator oraz prezes Fundacji Made in Wieluń Karol Tomczyk tym razem zaprosił szersze grono wystawców produktów regionalnych. Na kiermaszu można było znaleźć stoiska z pysznymi lokalnymi produktami Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu wieluńskiego.

Dzięki wsparciu z Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS na ich stoiskach można było skosztować tradycyjnych potraw. Koło Gospodyń Wiejskich w Wielgiem przygotowało słynną już w skali kraju kwaśnicę. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Sieńca serwowało cztery rodzaje pierogów, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Młyniska przygotowało tradycyjny, swojski bigos a Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy domowe gołąbki i swojski smalczyk.

Na plantach, w parku im. rtm. Pileckiego, przy Muzeum Ziemi Wieluńskiej znalazło się także stoisko z naturalnie tłoczonymi sokami, w tym z niezastąpionym w sezonie jesienno-zimowym, szczególnie dobrym na przeziębienia sokiem malinowym. Tam też można było nabyć sadzonki truskawek, malin, świdośliwy i starych odmian winogrona.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pięknie pachnące, domowej roboty ciasta, babeczki i ciasteczka, typowo jesienna zupa dyniowa, miody prosto z lokalnych pasiek, piwo rzemieślnicze z Browaru Nadwarciańskiego oraz pierogi nadziewane różnymi smakami. Podczas niedzielnego kiermaszu czas umilała muzyka przygotowana przez Stowarzyszenie „Didżejsi”.

Wzorem pierwszego, wrześniowego kiermaszu nie obyło się bez ozdobnego, lokalnego rękodzieła, które przygotowały osoby niepełnosprawne z Warsztatów Terapii Zajęciowej w Olewinie. Na jednym ze stoisk można było także wesprzeć zbiórkę charytatywną na rzecz chorującego na serce Franka Strózika z Czastar. Wpłat w dalszym ciągu można dokonać poprzez zbiórkę na www.siepomaga.pl – tutaj.

Darmowa degustacja możliwa jest dzięki wsparciu jakie Fundacja Made in Wieluń pozyskała z Programu „Mikrogranty w Łódzkiem 2021” realizowanego przez Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS finansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.

Copyright © 2017-2021 Kocham Wieluń