W sobotę 3 marca odbyła się kolacja charytatywna z której dochód przeznaczony został dla ciężko chorej wielunianki – Agnieszki Kubis.
Pomysłodawcą kolacji był Sebastian Michałczyk. To szef kuchni z wielkim doświadczeniem pochodzący z Wielunia któremu udało się zaangażować do pomocy wielu ludzi i firm o dobrym sercu.
„Agnieszka Kubis pochodzi z Wielunia, od dwóch lat walczy z chorobą. Zdiagnozowano u niej raka piersi, który zajął też węzły chłonne i płuca. Nowotwór ten okazał się bardzo agresywny, walka z nim nie jest łatwa, a lek który może pomóc Agnieszce nie jest refundowany przez NFZ.
Chcemy pomóc Agnieszce w tej trudnej walce o życie – cały zysk z kolacji zostanie przekazany na jej leczenie.”– tak zachęcał do udziału w kolacji Sebastian Michałczyk
W kolacji uczestniczyło 12 kucharzy z dużym dorobkiem zawodowym z całej Polski, m.in.: Sebastian Schrom – uczestnik Hell’s Kitchen Polska, Krzysztof Matuszkiewicz – uczestnik Top Chef Polska, trzech kucharzy – absolwentów wieluńskiego ZS nr 1 a także kucharze z Krakowa, Wrocławia, Cieszyna, Pabianic. Przygotowali oni na tę okazję dla 65 uczestników 6 wyszukanych potraw. W międzyczasie bawiła wszystkich satyryczka Magdalena Kapuścińska a muzycznie uprzyjemnił wieczór wieluński zespół Extreme Band.
Kolacja odbyła się w warsztatach gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Przybyła na nią sama Agnieszka wraz z rodzicami i bliską rodziną. Dzielnie się trzymała ale nie trudno było zauważyć pod uśmiechem skrzętnie skrywanych łez wzruszenia. Oprócz ludzi dobrej woli w kolacji uczestniczył również gość specjalny – Przemysław Saleta, którego portret wziął również udział w licytacji na rzecz chorej wielunianki.
Współorganizatorem kolacji była Fundacja „W związku z Rakiem” a cały dochód z wydarzenia – 16836,71 zł. został przeznaczony na leczenie Agnieszki, której miesięczny koszt leczenia wynosi 16 tys. zł.!
Agnieszce w dalszym ciągu można pomóc dokonując wpłat na konto: 17 1050 1575 1000 0090 8029 4375