Kultura | Edukacja | Kronika 112 Sport i rekreacja | Inwestycje
American Heart of Poland

Reklama

Jesteś zainteresowany zareklamowaniem się w naszym serwisie?
Sprawdź dostępne możliwości współpracy!

Oferta reklamowa

Kontakt

Masz ciekawy temat? A może jakieś pytania?

Kontakt

Magia wspólnego gotowania czyli „Kulturalnie Lokalnie – Ze smakiem”

14 listopada 2025 | Wydarzenia

Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulturalnie Lokalnie – Ze smakiem” ponownie przyciągnęły młodych pasjonatów gotowania.

7 listopada w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu odbyło się już piąte spotkanie oparte na przepisach z książki przygotowanej specjalnie na potrzeby projektu.

Tym razem do wspólnego gotowania zasiedli uczniowie klas drugiej i trzeciej ze Szkoły Podstawowej w Sieńcu pod opieką Pani Sandry Czarnuch, czwartoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Wieluniu wraz z Panią Patrycją Rybczyńską oraz uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych w Wieluniu pod opieką Pani Renaty Suliga-Czekaj i Pani Julity Jankowskiej, która prowadzi warsztaty w ramach projektu.

Od pierwszych chwil dało się zauważyć ogromne zaangażowanie uczestników. Sala wypełniła się zapachem świeżych warzyw i radosnym gwarem dzieci, które z zapałem obierały buraczki, kroiły składniki i przygotowywały aromatyczny barszcz czerwony z fasolą. Wspólna praca nad tradycyjnym daniem sprawiła, że uczniowie nie tylko uczyli się gotować, ale również współdziałać, wspierać się i czerpać satysfakcję z tworzenia czegoś razem.

Kiedy barszcz powoli dochodził na kuchence, przyszła pora na słodką część warsztatów czyli oponki z twarogiem. Dzieci wyrabiały miękkie ciasto, formowały krążki i obserwowały, jak podczas smażenia nabierają złocistych odcieni. Gotowe oponki posypane cukrem pudrem wyglądały apetycznie i wywołały szerokie uśmiechy na twarzach uczestników. Smak zajęć dopełnił domowy kompot, którego zapach roznosił się po całej sali.

Nie zabrakło również czasu na kreatywną zabawę. W trakcie przerwy między kolejnymi etapami gotowania dzieci z entuzjazmem wzięły udział w kulinarnych kalamburach opartych na książce stworzonej w ramach projektu. Było dużo śmiechu i dobrej energii. Następnie uczestnicy stworzyli wyklejanki z bibuły przedstawiające potrawy, które wspólnie przygotowywali. Kolorowe prace zachwycały pomysłowością i pokazywały, że gotowanie może inspirować nie tylko zmysł smaku, ale także wyobraźnię.

Tegoroczne warsztaty po raz kolejny udowodniły, jak niezwykła może być wspólna kulinarna podróż. Uczniowie zdobyli nowe umiejętności, ale przede wszystkim stworzyli atmosferę współpracy, życzliwości i radości. To wydarzenie wzbudziło w uczestnikach piękne emocje i potwierdziło, że projekt „Kulturalnie Lokalnie – Ze smakiem” ma ogromną wartość dla lokalnej społeczności.

Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu Nasze tradycje.

źródło: MiGBP w Wieluniu

Reklama Salon optyczny Jacek w Wieluniu
Copyright © 2017-2025 Kocham Wieluń