Kultura | Edukacja | Kronika 112 Sport i rekreacja | Inwestycje

Reklama

Jesteś zainteresowany zareklamowaniem się w naszym serwisie?
Sprawdź dostępne możliwości współpracy!

Oferta reklamowa

Kontakt

Masz ciekawy temat? A może jakieś pytania?

Kontakt

Święto piekarzy i cukierników w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu

3 kwietnia 2025 | Wydarzenia

W dniu 25 marca Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu w wyjątkowy sposób uczcił Dzień Piekarza i Cukiernika, który przypada 15 marca.

15 marca obchodzone jest święto św. Klemensa Hofbauera, patrona piekarzy i cukierników. Z tej okazji doszło do spotkania uczniów, nauczycieli, lokalnych mistrzów sztuki cukierniczej i piekarskiej oraz zaproszonych gości w Warsztatach Budowlanych placówki.

Stąd w szkole zorganizowano uroczystość, podczas której uczniowie kształcący się w zawodach gastronomicznych mieli możliwość spotkania z ekspertami z branży. Wydarzenie przyciągnęło nie tylko przyszłych piekarzy i cukierników ale również lokalnych przedsiębiorców oraz przedstawicieli świata nauki i władz samorządowych. Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu od lat z powodzeniem kształci młodzież, która osiąga znaczące sukcesy w konkursach branżowych a to wydarzenie było kolejnym krokiem w ich rozwoju.

W ramach obchodów odbyły się inspirujące prelekcje. Joanna Kostrzycka przybliżyła najnowsze trendy w piekarnictwie, natomiast nauczycielka ZS nr 1 Anna Lach omówiła nowoczesne podejście do cukiernictwa. Spotkanie było doskonałą okazją do zdobycia cennych informacji, wymiany doświadczeń oraz poznania aktualnych wyzwań i perspektyw w branży.

Jednym z kluczowych tematów poruszanych podczas wydarzenia było powstające przy szkole Branżowe Centrum Umiejętności. Dyrektor placówki, Elżbieta Urbańska-Golec, przedstawiła szczegóły dotyczące tej inicjatywy, podkreślając znaczenie inwestycji o wartości aż 11 milionów złotych. Budowa tego centrum stanowi ogromny krok naprzód dla szkoły i jej uczniów, którzy zyskają dostęp do nowoczesnych technologii i innowacyjnych metod kształcenia. Szkoła współpracuje przy tym projekcie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Klubem Szefów Kuchni oraz Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich i Cukierników.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele świata nauki i samorządu, w tym Prodziekan Wydziału Biotechnologii i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dr Maciej Bienkiewicz,oraz dr Jagoda Ambrozik-Haba i dr Dominika Mazurkiewicz. Obecny był również Wicestarosta Powiatu Wieluńskiego Krzysztof Dziuba, który podkreślił znaczenie edukacji branżowej dla rozwoju lokalnego rynku pracy.

Podczas wydarzenia nie zabrakło także widowiskowego pokazu cukierniczego. Uczestnicy mieli okazję podziwiać umiejętności absolwenta ZS1 Krystiana Saka, który jest m. in. wicemistrzem międzynarodowego konkursu kulinarnego WorldSkills Poland. Jego prezentacja zrobiła ogromne wrażenie na zgromadzonych, inspirując młodszych uczniów do dalszej pracy nad swoimi umiejętnościami.

Uroczystość zakończyła się degustacją wyrobów cukierniczych, które przygotowali uczniowie szkoły. To wyjątkowe święto nie tylko dostarczyło uczestnikom wiedzy na temat współczesnych trendów w branży piekarniczej i cukierniczej ale także umocniło poczucie wspólnoty wśród przyszłych adeptów tych zawodów.

Dzięki takim inicjatywom Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu nieustannie potwierdza swoją pozycję jako placówka kształcąca wysokiej klasy specjalistów a uczniowie mogą liczyć na wsparcie i inspirację do dalszego rozwoju zawodowego.

Reklama Salon optyczny Jacek w Wieluniu
Copyright © 2017-2025 Kocham Wieluń