12 czerwca na terenie zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. w Mokrsku przeprowadzono ćwiczenia jednostek wchodzących w skład Krajowego Systemu Ratowniczo- Gaśniczego.
Ćwiczenia dotyczyły doskonalenia współdziałania sił i środków Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego z innymi służbami podczas działań ratowniczych i gaśniczych. W działaniach uczestniczyła również policja oraz pogotowie ratunkowe.
W przeprowadzonych ćwiczeniach brało udział 14 zastępów straży pożarnej, wieluńska policja i pogotowie ratunkowe. Akcji przyglądali się przedstawiciele władz samorządowych z wicestarostą Markiem Kielerem na czele, Małgorzatą Stanek- sekretarzem gminy Mokrsko oraz gospodarzem terenu gdzie doszło do awarii Krzysztofem Płuską – dyrektorem Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania S.A Oddział w Mokrsku.
Scenariusz ćwiczeń zakładał, że na terenie jednego z zakładów produkcyjnych na terenie Mokrska doszło do rozszczelnienia instalacji amoniakalnej, wypadku samochodowego z wózkiem widłowym, pożaru magazynu opakowań papierowych oraz zaginął jeden z pracowników zakładu, który oddalił się z miejsca ewakuacji.
Powiadomiona o zdarzeniu Państwowa Straż Pożarna w Wieluniu, która przybyła na miejsce zdarzenia natychmiast przystąpiła do wyznaczenia strefy niebezpiecznej oraz ewakuacji ludności, jak również do udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy medycznej poszkodowanym pracownikom.
Ponadto strażacy rozstawili kurtynę wodną, dzięki której ograniczone zostało szkodliwe działanie amoniaku, podjęli również działania mające na celu naprawienie rozszczelnionej instalacji oraz gasili pożar.
– informuje rzecznik prasowy KPP w Wieluniu – asp. Katarzyna Grela
Na zakończenie podsumowano ćwiczenia, podkreślając profesjonalizm i duże zaangażowanie wszystkich służb biorących udział w działaniach, które miały na celu doskonalenie współpracy różnych służb ratunkowych w przypadku wystąpienia zagrożenia. Ćwiczenia nadzorował Wicestarosta Wieluński Marek Kieler oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii Grzegorz Łuczak.
źródło: policja.pl, fot: Paweł Olejnik