Główny Inspektorat Sanitarny w dniu 7 kwietnia wydał komunikat o dobrowolnym wycofaniu wskazanych produktów marki Kinder prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial.
Ferrero Polska Commercial wycofuje swoje produkty ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:
- Nazwa produktu: Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g;
Data minimalnej trwałości/nr partii: Od 25.05.2022 do 23.08.2022, partie: wszystkie; - Nazwa produktu: Kinder Niespodzianka Maxi 100g;
Data minimalnej trwałości/nr partii: 21.08.2022, partie: L355R03, L356R03, L004L03, L006L03; - Nazwa produktu: Kinder Niespodzianka Maxi 100 g;
Data minimalnej trwałości/nr partii: Od 17.09.2022 do 18.09.2022, partie: L356R03…; - Nazwa produktu: Kinder Maxi Mix 133 g;
Data minimalnej trwałości/nr partii: 21.08.2022, partie: L322RWPJ, L323RWPJ, L354RWPJ, L013LWPJ, L039LWPJ.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
- Ferrero Polska Commercial podjęła następujące działania:
- Poinformowała klientów i rozpoczęła proces wycofywania wyżej wymienionych produktów z rynku,
- Poinformowała operatorów logistycznych w celu zablokowania i odizolowania wyżej wymienionych produktów w magazynach,
- Poinformowała media,
- Poinformowała konsumentów na stronie www.ferrero.pl; www.Kinder.pl,
- Poinformowała poprzez intranet swoich pracowników,
- Zapewnia obsługę konsumentów za pośrednictwem serwisu konsumenckiego:
– infolinia: 801 550 550,
– adres e-mail: serwis.konsumencki@ferrero.com,
– formularz on-line na stronie: www.ferrero.pl, - Grupa Ferrero wyżej wymienione działania podjęła na wszystkich zainteresowanych rynkach w sposób skoordynowany i jednolity,
- Grupa Ferrero na bieżąco monitoruje na rynkach i niezwłocznie podejmuje adekwatne działania.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktów z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
źródło: Główny Inspektor Sanitarny