Kultura | Edukacja | Kronika 112 Sport i rekreacja | Inwestycje

Reklama

Jesteś zainteresowany zareklamowaniem się w naszym serwisie?
Sprawdź dostępne możliwości współpracy!

Oferta reklamowa

Kontakt

Masz ciekawy temat? A może jakieś pytania?

Kontakt

Salmonella w mięsie z Lidla – Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega

2 marca 2022 | Komunikaty

Główny Inspektorat Sanitarny w dniu 1 marca wydał komunikat dotyczący produktów sprzedawanych w sklepach sieci Lidl.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu „Mięso mielone wołowe, 400g”, których producentem są Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. 63-200 Jarocin, Golina.

Przedmiotowy produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: RZEŹNIK CODZIENNA DOSTAWA Mięso mielone wołowe 400G,
  • Numer partii: 00814922,
  • Termin przydatności do spożycia: 02.03.2022,
  • Producent: Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Golina, ul. Dworcowa 47D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE,
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. 63-200 Jarocin, Golina, ul. Dworcowa 47 d, WNI: 30063801 po otrzymaniu informacji o niezgodnym wyniku badań natychmiast wszczął procedurę wycofania z rynku zakwestionowanej partii mięsa mielonego. Lidl sp. z o. o. sp. k. zdecydował o wstrzymaniu sprzedaży przedmiotowej partii.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:

Jednocześnie GIS zaleca konsumentom aby nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

źródło: GIS – gov.pl

Zdjęcie etykiety:

Copyright © 2017-2022 Kocham Wieluń