Główny Inspektorat Sanitarny w dniu 4 marca wydał komunikat dotyczący produktów sprzedawanych w sklepach sieci Lidl i Biedronka.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka oraz Salmonella z grupy O:9 w 4 z 5 próbek produktu mięso mielone z fileta kurczaka, których producentem dla obu sieci jest Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie.
Mięso mielone z fileta kurczaka 400G nr partii 2261003858 wyprodukowano dla Lidl sp. z o.o. sp. k. natomiast Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G nr partii 2272003053 dla Jeronimo Martins Polska S.A. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed możliwością wystąpienia po spożyciu salmonellozy.
Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella w produktach mięsnych rozpoczął procedurę wycofania ich z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Szczegóły dotyczące produktów z sieci Biedronka:
1. Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
2. Numer partii: 2272003053
3. Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
4. Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
5. Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Szczegóły dotyczące produktów z sieci Lidl:
1. Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
2. Numer partii: 2261003858
3. Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
4. Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
5. Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie obu partii produktu z obrotu. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktów gotowych, surowców oraz wymazów środowiskowych.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Jednocześnie GIS zaleca konsumentom aby nie spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
źródło: GIS – gov.pl