To już 3 edycja konkursu Cooking Master. Podczas konkursu organizowanego przez nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu wszyscy uczestnicy między sobą musieli porozumiewać się wyłącznie w języku angielskim.
Konkurs nie był skierowany wyłącznie do uczniów kierunków gastronomicznych. Wzięły w nim również udział drużyny z klasy I TX – technik logistyk, zarządzanie w E – logistyce oraz z klasy I-wszej TZ. W konkursie wzięło udział pięć dwuosobowych zespołów.
Od samego początku to przedsięwzięcie nauczycieli języków obcych nabierało rozgłosu wewnątrz szkoły ale obecnie patrząc na rywalizację i wariacje kulinarne jest czym się pochwalić na ramy powiatu a nawet Polski.
Trzecia edycja konkursu była na temat zup. Spotykamy w niej eksplozję nowoczesnych smaków, innowacyjne podejście i pomysłowość zestawień np. kiszonej kapusty z ostrygami czy zupy grochowej metodą kuchni molekularnej.
– informował jeden ze zwycięzców 3 edycji – Mikołaj Obalski
Konkurs Cooking Master III edycja to połączenie gastronomi z językiem angielskim i przygotowanie potrawy. W tym roku tematem przewodnim są zupy. Młodzież przygotowuje własną potrawę, własną zupę, opracowuje przepis w języku polskim i angielskim i w czasie przygotowania potrawy komunikuje się po angielsku.
Konkurs jest fajną zabawą, każdy ma okazję sprawdzić swoje umiejętności zarówno kulinarne, gastronomiczne jak i językowe.
– mówiła Danuta Mielczarek – kierownik szkolenia praktycznego w ZS nr 1
Decyzją komisji przyznano następujące nagrody:
1. Nagroda „SUPER Cooking Master” – Krystian Sak i Magdalena Wątroba
cream with sauerkraut and oysters
2. a. I miejsce ex aequo: Kamila Olborska i Karolina Kumór
chocolate soup with roasted hazelnuts and chili
b. I miejsce ex aequo: Aleksandra Kosiara i Mikołaj Obalski
smoked green pea soup with bacon in mollecular way
3. II miejsce: Beata Kurpet i Natalia Chrzan:
carrot cream with coconut milk, pineaplle juice and bacon chips
4. III miejsce: Sandra Strzała i Natalia Nowak
broccoli and spinach cream witch feta cheese and onion
Nasza zupa naprawdę jest wyjątkowa. Zupa – nie zupa. Ludzie kojarzą zupy w postaci ciekłej a my z Olą postanowiliśmy pokazać innowacyjny pomysł na zupę w stanie stałym.
Wysłaliśmy zgłoszenie do eliminacji i się dostaliśmy. Zaproponowaliśmy zupę grochową, którą wykonaliśmy z trzech elementów: bulionu, groszku oraz boczku. Dwie pierwsze wymienione warstwy zostały zagęszczone specyficznym składnikiem chemicznym wykorzystywanym w kuchni molekularnej.
Następnym elementem był siekany boczek. Wszystko uwędziliśmy w dymie o smaku i zapachu znanej whisky-Jacka Danielsa. Podaliśmy z chipsem z kiełbasy, kiełkami, marchewkami baby, tiulem jadalnym, kwiatami oraz bitą śmietaną podaną na słono.
– opowiedział o swojej potrawie Mikołaj Obalski laureat 1 miejsca 3 edycji konkursu Cooking Master
Konkurs od strony językowej organizowały A. Madela i K. Bednarek a od strony gastronomicznej: M. Kabała, D. Mielczarek.
fot. P.Banaś